AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)
by Nostradurus 22/2/2024, 00:31

» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27

» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08

» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15

» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04

» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00

» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01

» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54

» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12

» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59

» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57

» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36

» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05

» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58

» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02

» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31

» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19

» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37

» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20

» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07

» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54

» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08

» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10

» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08

» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53

» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50

» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02

» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18

» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00

» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51

Rotodrljače

Stranica 5 / 23. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14 ... 23  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Rotodrljače - Page 5 Empty Re: Rotodrljače

Postaj by Zvonimir 22/9/2010, 16:10

Možda nisam dobro objasnil: postoje kutne vibracije ispred i iza zgloba čim je kut zakreta zgloba veći od nula stupnjeva: te kutne vibracije uzrokuju to da se centralna cijev-teleskop stalno kreće brže-sporije u odnosu na ulaznu brzinu vrtnje. Kod većih brzina vrtnje inercija teleskopa dolazi više do izražaja, te više troši ležaje na križevima. Križ se u odnosu na košuljicu kreće samo naprijed-natrag, a nikad se ne okrene za cijeli krug. Zato se i dogodi da se križ podere podere na oblik elipse.
Osim toga, gotovo nikad nisu osi ulazne i izlazne osovine paralelne, te se na izlazu dobiju kutne vibracije oko ulazne brzine. Vibracije izlazne brzine kardana se pojačavanu s većom razlikom kuta ulaznog i izlaznog križa. To bi naročito došlo do izražaja kad bi ulazni i izlazni križ bili asimetrično postavljeni. Pogledaj na kardanu da teleskop nikad ne dozvoljava sastavljanje teleskopa tako da su ulazni i izlazni zglob asimetrično postavljeni.

Zvonimir

Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10

→→→ : VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by Goost 22/9/2010, 17:42

Posto je tema opcenito o rotodrljacama,evo nekoliko slika moje.
Rotodrljače - Page 5 Dsc00286u

Rotodrljače - Page 5 Dsc00287sj

Rotodrljače - Page 5 Dsc00289f

Rotodrljače - Page 5 Dsc00290ww

Very Happy Very Happy

Goost

Broj postova : 1543
Registriran : 20.12.2009
10

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 22/9/2010, 18:32

Zvonimir je napisao/la:Možda nisam dobro objasnil: postoje kutne vibracije ispred i iza zgloba čim je kut zakreta zgloba veći od nula stupnjeva: te kutne vibracije uzrokuju to da se centralna cijev-teleskop stalno kreće brže-sporije u odnosu na ulaznu brzinu vrtnje. Kod većih brzina vrtnje inercija teleskopa dolazi više do izražaja, te više troši ležaje na križevima. Križ se u odnosu na košuljicu kreće samo naprijed-natrag, a nikad se ne okrene za cijeli krug. Zato se i dogodi da se križ podere podere na oblik elipse.
Osim toga, gotovo nikad nisu osi ulazne i izlazne osovine paralelne, te se na izlazu dobiju kutne vibracije oko ulazne brzine. Vibracije izlazne brzine kardana se pojačavanu s većom razlikom kuta ulaznog i izlaznog križa. To bi naročito došlo do izražaja kad bi ulazni i izlazni križ bili asimetrično postavljeni. Pogledaj na kardanu da teleskop nikad ne dozvoljava sastavljanje teleskopa tako da su ulazni i izlazni zglob asimetrično postavljeni.

sve 5, zato treba uvijek očistiti i dobro podmazati cijevi na kardanu koje idu jedna u drugu. Cijevi se u radu griju (i troše) upravo radi toga što ih moment 'našpana' a pod tim momentom se još pri svakom krugu moraju malo izvući i uvući (he he na što li nas to podsječa? Very Happy ), ali što je taj moment veći, to je sila koja djeluje na cijevi veća pa je veće i grijanje. Kod većeg broja okretaja manja je sila, ali imamo dvostruki broj uvlačenja/izvlačenja u jedinici vremena.... Znam pouzdano da je kod većih snaga - veći broj okretaja kardana pravilo, moj traktor (190 ks) ima samo 1000 okretaja kardana.

Zato je bitno da cijevi kod kardana imaju odgovarajući preklop, to se posebno odnosi kod kupovine rabljenih drljača (i drugih priključaka koji dolaze sa kardanom koji je odrezan za traktor koji je prije radio sa tim priključkom). Nije toliki problem ako su cijevi predugačke - to se odreže (kada su vratila u ravnini u istoj osi onda je kardan najkraći i to je položaj u kojem se mora primjeriti kardan kada se skraćuje, i još mora ostati nekoliko cm 'lufta', bilo bi čak dobro da je toliko kratak da se i u tom položaju može skinuti/staviti). Ako je premali preklop cijevi onda je to vrlo opasna situacija, posebno kod priključaka koji zahtijevaju veliku snagu pogona. Radi tog stalnog pomicanja cijevi unutra-van u radu cijevi se griju, mali je preklop, mala je površina, dolazi do jačeg grijanja cijevi (cijevi su inače tople u normalnom radu), materijal se grije, postaje mekši i - bum. Zato kod kupovine rabljene drljače koja obavezno dolazi sa odgovarajućim kardanom (najviše radi kvačila koje isto mora biti sa osiguranjem od preopterećenja koje je funkcionalno) to shvatite ozbiljno i ako su cijevi prekratke (imaju premali preklop) kupite i ugradite obadvije nove cijevi odgovarajuće dužine (nikakve kombinacije sa jednom cijevi). Cijevi su puno jeftinije, nego recimo zadnje kućište diferencijala traktora koje mogu razbiti (ako nemaš sreće). U najgorem slučaju može i netko poginuti. Još jedna stvar kod kardana i jačih traktora je bitna - postoji više standarda kardana i kada se prenosi veća snaga oni adapteri koji ili produljuju kardan ili pretvaraju jedan standard kardana u drugi nisu dozvoljeni, ti adapteri mogu prenijeti limitiranu snagu (ne pitajte me zašto ali to sam vidio na par mjesta) i 'vrijede' samo za lagane aplikacije. Znači nabavite usput odgovarajuću vilicu koja ima unutarnje ozubljenje koje odgovara priključnom vratilu na traktoru, tako da se to može direktno priključiti - bez adaptera.
Fidelito
Fidelito

Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117

[Vrh] Go down

Postaj by politicar 22/9/2010, 18:44

Jel ima tko kardan za drljacu bez lamele? Odnosno sa vijkom osiguracem?
politicar
politicar

Broj postova : 4268
God : 90
Registriran : 23.04.2009
44

→→→ : Facebook poljoprivredni forum!!!

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1027-politicar

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 22/9/2010, 19:10

ja imam i sa lamelom i sa vijkom osiguračem, tako je došlo sa drljačom u kompletu
falkon 2
falkon 2

Broj postova : 6958
Registriran : 06.02.2010
117

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 22/9/2010, 21:25

Za drljaču od 4 metra imam kardan sa vijkom a kupio sam ga naknadno (i masno platio). Nisu imali odgovarajuću glavu sa vijkom pa su mi prodali glavu za veći vijak, ali mi rekli da stavim manji. Zanimljivo je to sa vijcima, treba ići vijak kvalitete 8.8, neki bi trajao 2 sezone, a neki bi trajali par minuta rada (obavezno imati barem 10ak vijaka sa maticama sa sobom).
Sa novom drljačom dobio sam automatski kardan, ne sa tarnom spojincom nego sa nekakvom spojkom koja se automatski isključuje kod preopterećenja (tvornički podešeno za tu drljaču). Samo jednom je preskočio i zanimljivo je sa time - neće se ponovno uključiti ako samo uključiš kardan, nego moraš rukom polako zavrtiti kardan da sve sjedne i opet radiš normalno. A to je problem - jer kada isključiš PV na traktoru postoji kočnica koja zablokira vratilo i onemogućava da napraviš puni okretaj sa priključnim vratilom (možeš ga zakrenuti za 20-30 stupnjeva). pa mi je najlakše zavrtiti klinove na drljači i tako dobiti spojnicu da ponovno uhvati. Ali to mi se dogodilo samo jednom u 3 radne sezone tako da nije neki problem.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON 22/9/2010, 21:29

tomy je napisao/la:eto skupa smo citirali josipa, to nam mora objasnit.
kad prebaciš na 1000 na traktoru, radiš sa manjim gasom, i još prebaciš na rotodrljači u sporije brzine - tad si dobio samo manje okretaje motora, znači i veće opterečenje motora al rotodrljača jel nije isto opterećena kao da se vrti na 540 kod 2000 rpm motora?

uglavnom je fidelito odgovorio sve,

mora sama rotodrljaca imati mogucnost za rad na 1000 okretaja kardana, pri tome se radna tijela ne okrecu brze nego isto kao na 540 (fidelito kaze nesto brze), brze se okrece jedino kardan, koji je sukladno tome pod manjim opterecenjima...jer snagu koju je onda prenesao u jednom krugu sad prenese u dva...

ako vam rotodrljace imaju tu mogucnost, onda svakako tjerati na 1000 okretaja...

neke imaju mjenjac 540/1000, neke imaju fiksno 540 ili 1000, na nekima se izmjeni zupcanik, na nekima se zamjene zupcanici...

ista stvar se moze primjetiti kod kardana prednje vuce na starim traktorima i novijim, na starima su uglavnom kardani bili jaki i masivni i polako se okretali, na novijim traktorima oni su tanki slabiji i brzo se vrte....

JOSIP FERGUSON
JOSIP FERGUSON

Broj postova : 1238
God : 42
Registriran : 10.03.2008
17

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON 22/9/2010, 21:33

Zvonimir je napisao/la:Kardan ne mora dulje trajati ako se vrti na 1000rpm. Istina, prenosi dvaput manji moment, no veće su i kutne vibracije na križevima, kao i ukupni broj gibanja.
Kardan treba biti što ravniji, jer može prenesti veći moment, no nesmijei raditi u potpuno ravnom položaju, jer one male vibracije ovalno poderu košuljicu i križ, te ih treba često mijenjati. Preporučljiv je kut od 5...15 stupnjeva, s obje strane u paralelnim osima.

vidis ovo o kutu nisam znao....

sto se tice da ne mora na 1000 duze trajati, to je isto interesantno, ipak ja ne mogu zamislit svoju drljacu tjerat na 540 jer to su ogromne sile, na 1000 mi se ipak cini da je kardan pod znatno manjim opterecenjima...
JOSIP FERGUSON
JOSIP FERGUSON

17

[Vrh] Go down

Postaj by tomo_MF 22/9/2010, 21:37

Fidelito je napisao/la:Cijevi su puno jeftinije, nego recimo zadnje kućište diferencijala traktora koje mogu razbiti (ako nemaš sreće).

Pred nekoliko dana ja imao sličan slučaj, odnosno moj stari, posudio tarup (nevolim posuđivanje) sa nekakvim jakim kardanom misleći nema problema a kad ono ispadne na strani tarupa osigurač koji drži cijev u kučištu križeva i kardan normalno opali po toplinku, zablokira i traktor se ugasi. sreća taman mu se to dogodilo u leru kad je tek spuštao tarup i počeo kretati, tako da je polomio samo kardan a traktor je samo 58 ks pa se ugasio. Inače, ne približavam se kardanu dok je u radu, na bilo kojem stroju, čak mu ne vjerujem sve dok traktor il stroj nije potpuno ugašen. Eto mali savjet za ove mlađahne željne poljoprivrede.
tomo_MF
tomo_MF

Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13

[Vrh] Go down

Postaj by pingo 22/9/2010, 21:38

U skoro sedam godina koliko imam Maschio DM Rapido drljaču niti ne znam kakav kardan imam . Spojka , sigurnosni vijak , preskakanje , pucanje itd. su strani pojmovi . Nikada ništa od toga nisam doživio .
pingo
pingo

Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3

[Vrh] Go down

Postaj by tomo_MF 22/9/2010, 21:44

JOSIP FERGUSON je napisao/la:
tomy je napisao/la:eto skupa smo citirali josipa, to nam mora objasnit.
kad prebaciš na 1000 na traktoru, radiš sa manjim gasom, i još prebaciš na rotodrljači u sporije brzine - tad si dobio samo manje okretaje motora, znači i veće opterečenje motora al rotodrljača jel nije isto opterećena kao da se vrti na 540 kod 2000 rpm motora?

uglavnom je fidelito odgovorio sve,

mora sama rotodrljaca imati mogucnost za rad na 1000 okretaja kardana, pri tome se radna tijela ne okrecu brze nego isto kao na 540 (fidelito kaze nesto brze), brze se okrece jedino kardan, koji je sukladno tome pod manjim opterecenjima...jer snagu koju je onda prenesao u jednom krugu sad prenese u dva...

ako vam rotodrljace imaju tu mogucnost, onda svakako tjerati na 1000 okretaja...

neke imaju mjenjac 540/1000, neke imaju fiksno 540 ili 1000, na nekima se izmjeni zupcanik, na nekima se zamjene zupcanici...

ista stvar se moze primjetiti kod kardana prednje vuce na starim traktorima i novijim, na starima su uglavnom kardani bili jaki i masivni i polako se okretali, na novijim traktorima oni su tanki slabiji i brzo se vrte....

moja ima tri brzine, sad je vrtim na najvećoj i na 540 na traktoru.
vrtio sam je i na 1000 na traktoru, ali.... jel tada ne dobiješ veće trošenje kardanskog vratila na traktoru, ležajevi i to, pa kardan i križevi dvostruko više krugova naprave, rotodrljača se dvostruko brže okreće a time i trošenje njezinih ležajeva sve do izlaza iz getribe, znači da se samo radna tijela rotodrljače vrte jednako ko i na 540 il tu negdje. fidelito što kažeš.
tomo_MF
tomo_MF

13

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir 22/9/2010, 21:46

Josipe, naravno da je velike strojeve nužno tjerati preko 1000rpm kardana, jer vratilo od 1 3/8" je pretanko za moment koji bi trebalo prenesti na 540 rpm kardana. Granica je na negdje oko 110...120ks.

Ovo kaj sam napisal primjenjivo je za traktore recimo od oko 100ks, tamo gdje možeš imati i 540 i 1000 rpm, i tjerati ISTI stroj na obje brzine.

Fidelito je izvrsno objasnil ono o grijanju teleskopa kardana...

Zvonimir

10

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON 22/9/2010, 21:56

tomi, dvostruko se brze okrece, ali je zato svaki okret pod dvostruko manjim opterecenjem... What a Face

sad budi pope covjek...

ipak ovaj zadnji post od zvonimira Wink puno objasnjava....
JOSIP FERGUSON
JOSIP FERGUSON

17

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 22/9/2010, 22:04

Gledaj, ako radiš sa 1000 ili 540 okretaja kardana klinovi bi se trebali uvijek vrtiti sa sličnim okretajima. To se regulira sa tim promjenom parova zupčanika u drljači (ili mjenjačem ako ga imaš). Sa različitim kombinacijama zupčanika dobiješ različite brojeve okretaja klinova, tako da ona najsporija kombinacija klinova i 1000 okretaja priključnog vratila daje neku normalnu brzinu klinova u radu. Sa 1000 okretaja priključnog vratila, po meni, trošenje je manje jer sile u transmisiji su manje (moment). Ali s obzirom da se priključno vratilo brže vrti sam kardan mora biti u dobrom stanju, križevi OK, bez pretjeranog lufta da ne dolazi do vibracije (ili rezonancije). Sigurnosno kvačilo mora biti tada podešeno na manji moment (pola od vrijednosti za 540 o/min).
Slično je i sa prijenosom snage na kotače traktora. U mijenjaču sve se vrti brzo, diferencijal se vrti brzo, da bi se to na kraju reduciralo u bočnim reduktorima (smanjili okretaji i povećao moment). Poslije bočnih reduktora osovine za prijenos momenta su debele.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by tomo_MF 22/9/2010, 22:17

JOSIP FERGUSON je napisao/la:tomi, dvostruko se brze okrece, ali je zato svaki okret pod dvostruko manjim opterecenjem... What a Face

sad budi pope covjek...

ipak ovaj zadnji post od zvonimira Wink puno objasnjava....

da točno, to mi negdje promaklo, dvostruko manje opterećenje, što je jako bitno. znači od sad radim na 1000 i mjenjač na rotodrljači u najsporiju brzinu? priznam ovo do sad nisam znao, thanks ljudi, a što mi niste prije rekli.

e onaj katalog od waltera, kad bi ga bar neki trgovac znao rastumačit i prodat mi kardan koji je najprimjereniji u radu za taj i taj kut i to i to opterećenje... ovako odem u trgovinu i vidim debeli kardan i kupim ga.
tomo_MF
tomo_MF

13

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 22/9/2010, 22:35

Odi u Križevce kod Ferenčaka. Ako tamo ne nađeš odgovarajući kardan, ili ti ga ne mogu barem naručiti - ne nađeš ga nigdje. A što se tiče izbora - to je malo teža stvar. Kada sam svojevremeno u walterscheidu naručivao kardan morao sam popuniti jedan mali formular sa opisom modela traktora i priključka i oni mi odabrali na osnovu toga kardan (koji je, moram priznati, pasao na kombinaciju bez rezanja i pripasivanja). Jedino je taj vijak morao ići manji nego je rupa (to su me upozorili) ali tu sam složio piksu i to je bilo kao orginal.

e, da ne zaboravim, ne mora uvijek biti debeli. Može i mali ali veseli. Wink
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by tomo_MF 22/9/2010, 22:50

tamo sam i kupio jedan dobar kardan, nije walterscheid.
kardan kojeg sam dobio sa rotodrljačom izgledao mi preslab pa sam kupio novi. još sam imao i poticaj da ga kupim, posudio sam rotodrljaču i dobio sam je s polomljenim kardanom i zavarenim križevima, tj kučištem.

eh, mali i veseli ide samo na male i sitne stvari, poput rasipača, sijačice i tako to...tako da bolje imat debelog na rotodrljači, nikad se nezna....
tomo_MF
tomo_MF

13

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir 22/9/2010, 23:29

Fidelito, kad ideš u Križeve po kardan, častim te kavom Smile

Zvonimir

10

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 23/9/2010, 00:32

Zadnje sam (valda) bio po vilicu za kardan za JD. Bila je kod Ferenčaka isprve (štp me je ugodno iznenadilo - osjetio se blagi dašak Europe). Odmah sa ugradnjom. Ali sada je Ferenčak otvorio trgovinu u Bjelovaru, isto ugodno iznenađenje, kada smo kod drljača imaju u ponudi breviglieri drljače. Tako da se ne nadam da ću skoro u Križevce... ali tko zna, ako naiđem popijemo kavu.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON 23/9/2010, 21:37

kod mene na rotodrljaci kardancina walterscheid, kad ga kvacis moras se dobro zganaca najest.... prava mrcina....What a Face

a i podmazuje se redovito, neda nam se priustit da se potrga zbog nemara, novi je sigurno papreno skup....

ima isto nekakvu spojku, ali ja kao i pingo pojma nemam kakvu.... What a Face
JOSIP FERGUSON
JOSIP FERGUSON

17

[Vrh] Go down

Postaj by bećar 24/9/2010, 19:56

Fidelito, kažeš da treba izbjegavati stare Maschio?
Zašto ? Te pod starim misliš na koliko god?

Pingo, koliko je teška tvoja kombinacija?
Hvala
bećar
bećar

Broj postova : 1667
Zanimanje : student
43

http://... http://...

[Vrh] Go down

Postaj by pingo 24/9/2010, 20:28

Rotodrljača Maschio DM Rapido 3 metra je 1350 kg a Gaspardo Penta pneumatska sijačica isto 3 m oko 850 kg .
pingo
pingo

Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3

[Vrh] Go down

Postaj by zelenko 25/9/2010, 12:06

Fidelito je napisao/la: Ali sada je Ferenčak otvorio trgovinu u Bjelovaru, isto ugodno iznenađenje, kada smo kod drljača imaju u ponudi breviglieri drljače.

Mi imamo breviglieri rotodrljači i zadovoljni smo s njom.
Naša je 2.5 m i ima meh hidrolift i cjevasti valjak.
Rotodrljače - Page 5 6r8

Uploaded with ImageShack.us
zelenko
zelenko

Broj postova : 1075
God : 33
Zanimanje : Poljoprivredni-tehničar
Registriran : 22.06.2010
29

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 25/9/2010, 19:28

bećar je napisao/la:Fidelito, kažeš da treba izbjegavati stare Maschio?
Zašto ? Te pod starim misliš na koliko god?

Pingo, koliko je teška tvoja kombinacija?
Hvala

Pa vidio sam nekoliko njih tako poderanih (ozubljeni spoj vertikalnih osovina na kojima je nosač noževa i zupčanika) i to se ne popravlja, nego se lijepo uredno zavari i proda drljača pa sve to lijepo dočeka 'novog' vlasnika. Pa nemoj uzimati, recimo starije od 15 godina, ali nijednu ti ne bih preporučio toliko staru. Jednom čovijeku (koji je bio super sretan kada je prije 10ak+ godina u njemačkoj našao stari maschio (3 metra) za nekih 400 maraka, da 400 maraka - i ona se još vrti i radi), dovezao doma pripasao kardan i u polje. Neko vrijeme je radila a onda je stala. Ali stala je tako da je zacvikala u punom 'šusu', kardan nije imao sigurnosno kvačilo i eto išlo se u njemačku po dijelove za Fendta. Smotalo se priključno vratilo. Dijelovi su više koštali nego drljača. Toliko o kardanu. Sam sam se odlučio za novi maschio, i zadovoljan, jedino što se noževi brzo troše, ali ima tome lijeka. Težina je bitna jedino ako planiraš slagati paket, ali kod 3 metra težina nije kritična. Evo Pingov paket je skoro kao moja drljača solo kada se nakupi zemlje na nju.
Fidelito
Fidelito

117

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON 25/9/2010, 20:06

kako mislis nozevi se brzo trose???

kod mene ce sad petu jesen s jos originalnim, ovo im je zadnja jer su pri kraju, ali 5 godina posijano preko posijano preko 500 ha, plus 100 tinjak ha ukupno pripreme u proljece.... znaci oko 600 ha...

jedino ako nije situacija kao i kod vogelovih plugova, kad imas prve lemese, oni traju i traju, a kad ih jednom izmjenis, onda se trose duplo brze, odnosno zamjenski lemesi vrlo vjerovatno nisu te kvalitete kao oni prvi sto dobijes kupnjom stroja.... ista stvar i s nozevima...

ili ???
JOSIP FERGUSON
JOSIP FERGUSON

17

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content