AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)
by Nostradurus 22/2/2024, 00:31

» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27

» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08

» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15

» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04

» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00

» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01

» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54

» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12

» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59

» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57

» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36

» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05

» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58

» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02

» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31

» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19

» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37

» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20

» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07

» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54

» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08

» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10

» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08

» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53

» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50

» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02

» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18

» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00

» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51

Očevidnik za korisnike sredstava za zaštitu bilja

Stranica 2 / 6. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Očevidnik za korisnike sredstava za zaštitu bilja - Page 2 Empty Re: Očevidnik za korisnike sredstava za zaštitu bilja

Postaj by paor 24/1/2011, 21:23

Dobro su neki primjetli da je originalni prilog na TV bio nešto duži, ali ja sam ga namjerno skratio da nas njihova glupost ili dvosmislenost (bravo Smiljane) ne zbunjuje dodatno.

- evidencijski list (EL) moraju ispunjavati svi poljoprivrednici koji koriste bilo kakve pesticide
- EL se nigdje ne predaje (zasad), nego se čuva u slučaju zahtjeva inspekcije ili potreba budućih okolišnih direktiva (moglo bi igrati ulogu za visinu poticaja)

- primjerak u Wordu koji si svatko može prilagoditi i isprintati

Evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja.doc

- svaka katastarska čestica bi trebala imati svoj primjerak
- ukoliko se radi o više k. čestica iste kulture (tretmana), trebalo bi izlobirati (polj. komora) mogućnost "zbirne evidencije"
- ostale formulare koji se mogu pronaći u Pravilniku moraju popunjavati oni koji su registrirani (ili samo rade?) za uslužno tretiranje
paor
paor
Admin
Admin

Broj postova : 4319
God : 59
Zanimanje : poljoprivrednik
Registriran : 09.03.2008
78

→→→ : VIŠE

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ https://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Očevidnik za korisnike sredstava za zaštitu bilja - Page 2 Empty Re: Očevidnik za korisnike sredstava za zaštitu bilja

Postaj by Smiljan 25/1/2011, 08:11

kobac je napisao/la: ali ovdje je bio naglasak na TAKVOM obrascu ( kg, l, mi /ha i svašt nešta što nema veze sa mozgom - cilj evitencije je da bude jasna i lako pregledna, a ne da se proda obrazac ) ! valjda ih neko štampa iz vladajučih struktura pa je to bitno! a što piše u njemu ..... i tko če to i kad pregledavati.....

ustvari u krajnjem slučaju ni to nije loše! neka štamparija će malo pokrpat minuse.....

U propisu pise:
---
Evidencija se vodi po parcelama ili kulturama na evidencijskom listu koji je tiskan u Prilogu 1 ovoga Pravilnika i njegovim je sastavnim dijelom ili u elektroničkom obliku. Ako proizvođač uzgaja istu kulturu na više parcela koje čine jedinstvenu cjelinu i graniče jedna s drugom, evidencija za takve parcele može se voditi na istom evidencijskom listu.
---

Dakle,moze i u elektronickom obliku i ne po katastarskim cesticama nego po "komadima"

5510 je napisao/la:i sad ko to treba ispunjavati? dali i ona babica kaj na placu prodava ekolosku salatu, a dan prije ju je spricala sa cidokorom?
Da, i ona jer ne moze na placu prodavati ako nema OPG.

paor je napisao/la: - primjerak u Wordu koji si svatko može prilagoditi i isprintati
Evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja.doc
To majstore Smile a moze se i u Wordu voditi tako da se printa samo na zahtjev. Morati cu si u Ferdinanda instlirati stalak za laptop i printer, ako me poljo-inspekcija ufati u vocnjaku Smile

paor je napisao/la:
- svaka katastarska čestica bi trebala imati svoj primjerak
Osim ako vise kat. cestica ne cine jednu cjelinu

paor je napisao/la:
- ukoliko se radi o više k. čestica iste kulture (tretmana), trebalo bi izlobirati (polj. komora) mogućnost "zbirne evidencije"
Ima logike ovo sto kaze propis da se moze za vise kat. cestica ako su u cjelini, jer je ipak razlika ako su cestice udaljene.

Smiljan
Smiljan

Broj postova : 1988
Zanimanje : Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran : 13.03.2008
2

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 25/1/2011, 08:29

A poznato je da po upisu u ARKOD je više čestica koje graniču jedna sa drugom stavljane u "arcod cjelinu" odnosno spajane u ARCOD pregledniku, to mi onda nije bilo jasno ali sada postaje jasnije odnosno to može biti povezano sa ovakvim evidencijama da se može više čestica na kojim je ista kultura voditi evidencija na jednom formularu a ustvari te čestice i jesu povezano u ARKOD pregledniku.

Očevidnik za korisnike sredstava za zaštitu bilja - Page 2 684261 dali sma pogodio bit stvari ili sam opet fulao kao i po običaju ? Embarassed
falkon 2
falkon 2

Broj postova : 6958
Registriran : 06.02.2010
117

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON 25/1/2011, 10:37

paor je napisao/la:
- svaka katastarska čestica bi trebala imati svoj primjerak - ukoliko se radi o više k. čestica iste kulture (tretmana), trebalo bi izlobirati (polj. komora) mogućnost "zbirne evidencije"
- ostale formulare koji se mogu pronaći u Pravilniku moraju popunjavati oni koji su registrirani (ili samo rade?) za uslužno tretiranje

hehe.... kad bi ja njima napisao po primjerak za svaku cesticu, i to u pisanom, a ne elektronskom obliku, inspekcija koja bi to kontrolirala bi pola godine imala osiguranu placu samo kod mene.....

slazem se da treba izlobirati zbirnu evidenciju po kulturama, to sam napisao u prethodnom postu, ovako je to suludo....
JOSIP FERGUSON
JOSIP FERGUSON

Broj postova : 1238
God : 42
Registriran : 10.03.2008
17

[Vrh] Go down

Postaj by JACA 25/1/2011, 11:38

Pa dobro, eto nakon kraće debate shvatili smo da je to za nas preopsežan posao! Sada trebamo nekoga da isfura naše interese i to nekako olakša: možda KOMORA!!!!!

JACA
JACA

Broj postova : 252
God : 31
Registriran : 27.12.2010
-8

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan 25/1/2011, 11:56

Ko mora? Wink
Smiljan
Smiljan

2

[Vrh] Go down

Postaj by debo9999 25/1/2011, 12:04

To je samo statistika za apliciranje prema fondovima ''eu''.
Statistika = skup lažnih podataka.
debo9999
debo9999

Broj postova : 406
Zanimanje : Svašta pomalo
10

[Vrh] Go down

Postaj by kobac 25/1/2011, 12:07

JACA je napisao/la:Pa dobro, eto nakon kraće debate shvatili smo da je to za nas preopsežan posao! Sada trebamo nekoga da isfura naše interese i to nekako olakša: možda KOMORA!!!!!

lollol

kobac

Broj postova : 65
Registriran : 03.12.2009
0

[Vrh] Go down

Postaj by paor 25/1/2011, 12:09

Smiljan je napisao/la:Ko mora? Wink
poljoprivredna kamora
paor
paor
Admin
Admin

78

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ https://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by debo9999 25/1/2011, 12:57

Nikakve komore to je utopija.
debo9999
debo9999

10

[Vrh] Go down

Postaj by tomo_MF 25/1/2011, 13:10

jd4755 je napisao/la:Još malo pa ćemo pesticide kupovati na recept ili u polj.apoteci osobnu kartu ,smart karticu gospodarstva gdje su svi podaci iz upisnika i kad ispucaš hektare gotovo ,nema više duplanja doza i sl.Bez sve šale ,neki dan gledao na htv-u emisiju "Iz ptičje perspektive",ostao sam šokiran razmjerom uništavanja tla i to skoro nepovratno.Ako mislimo sačuvati našoj djeci i unucima koliko toliko zdrav okoliš vrijeme je da se ozbiljno uvede kontrola upotrebe pesticida jer stvarno ima svašta,od bacanja ambalaže u potoke do nekontroliranih doza i vremena primjene.

S ovime se slažem, trebamo čuvati našu zemlju. Al to nećemo postići sa jednim glupo osmišljenim obrascem, kojeg je izmislio netko u svojoj glavi, koji prskalicu nije vidio.
Npr. kako da sve ove aktivne tvari napišem u onu usku kolonu, Betha OF = aktivna tvar: fenmedifam 91 g/l + desmedifam 71 g/l + etofumesat 112 g/l.
Tog obrasca treba izmjeniti obavezno. Ko-mora će se potruditi za to?

Vode li to sve zemlje Europske Unije? Ak već postoji neki pametniji obrazac zašt se nije od njih precrtalo.
tomo_MF
tomo_MF

Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 25/1/2011, 13:40

Sličnu evidenciju (za HACCP sustav) o utrošku pesticida vodim već par godina i ona je manje zahtjevna od ove o kojoj tu pričamo. Ima bezpotrebnih pitanja koja nisu toliko bitna i to će samo zakomplicirati vođenje iste. Na ovaj način oni neće postići puno, osim što će naplaćivat kazne, a to im je izgleda i primarni cilj.

Zakonodavac ima totalno kriv i loš pristup kontroli poljoprivredne proizvodnje. To se može puno lakše i bezbolnije provesti u praksi. Tko će sad i na koji način iskontrolirati jesi ti zaista utrošio toliko i toliko aktivne tvari po jedinci površine ili nisi i jesi dozu možda uduplao ??? Jedini način je analiza gotovog proizvoda na rezidue pesticida, a to će oni sigurno provoditi, jel. Laughing

Da budemo načisto, evidencije treba uvesti, no ne ovakve kao što je ova, pa evidencija rada, evidencija za ribare... Stalno se ponavlja jedno te isto, zakone donose oni koji očito nemaju doticaja sa poljoprivrednom proizvodnjom niti će ga ikad imati.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan 25/1/2011, 13:57

U kom smislu jednostavnije? Ne pisu se aktivne tvari i sve za istu kulturu se pise u jednom redu?
Smiljan
Smiljan

2

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 25/1/2011, 14:23

Smiljan je napisao/la:U kom smislu jednostavnije? Ne pisu se aktivne tvari i sve za istu kulturu se pise u jednom redu?

Vodim evidencije za dvije voćne vrste i u obrascu za utrošak pesticida u zaštiti voćnjaka moram evidentirati: datum prskanja, naziv (trgovački) pesticida, koncentraciju, utrošak pesticida po hektaru, utrošak škropiva i još par internih stavki. Uz to vodim evidenciju o prskanja korova u voćnjaku (sve isto kao i za zaštitu voćnjaka), o primjeni min. i folijarnih gnojiva, o suzbijanju štetnika (glodavaca), o zbrinjavanja ambalaže od pesticida, o kontroli higijene radnika, o kontroli ispravnosti atomizera, o čišćenju okoliša, o košenju trave, o pranju, podmazivanju i servisiranju strojeva... pa na kraju još i dnevnik rada. I da nezaboravim evidenciju rada. Smile A što se tiče zbrinjavanja prazne ambalaže od pesticida, nju skupljam pa na kraju sezone obavjestim tvrtku koja je ovlaštena za prikupljanje takve ambalaže i oni važu i odvoze tu ambalažu. Za ambalažu koja nije od članica udruge CROCPA plaćam zbrinjavanje, dok je za ambalažu od tvrtki članica CROCPA-e zbrinjavanje besplatno.

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Ero 1 25/1/2011, 14:30

Nisam ja siguran ali mislim da budu oni toga puno više izmislili samo da se uguši naša poljoprivreda da bi je netko mogao sutra iz te EU što jeftinije kupiti .
Mi ćemo u Evropu zato što njima trebaju naša prirodna bogatstva.
Gospodo moja ja sam bar nešto proživio kad si mogao sijati što si htio,zaklati bravaca koliko si htio,zaklati junadi kad si htio peći rakiju kad si htio i da ne nabrajam svašta svašta ostalog.
Znalo se kad se svinje otkupljuju znalo se kad se bikovi otkupljuju znalo se tko stoji iza toga ,a danas ,a danas ,a danas neznaju što bi sve tražili od nas.
Danas poljoprivrednik više nije poljoprivrednik sada smo kao robovi radimo kao stoka i plate nam kad i koliko hoće a od nas traže i više nego možemo.

Ero 1

Broj postova : 422
Registriran : 07.08.2010
16

[Vrh] Go down

Postaj by debo9999 25/1/2011, 14:44

Ero 1 je napisao/la:Nisam ja siguran ali mislim da budu oni toga puno više izmislili samo da se uguši naša poljoprivreda da bi je netko mogao sutra iz te EU što jeftinije kupiti .
Mi ćemo u Evropu zato što njima trebaju naša prirodna bogatstva.
Gospodo moja ja sam bar nešto proživio kad si mogao sijati što si htio,zaklati bravaca koliko si htio,zaklati junadi kad si htio peći rakiju kad si htio i da ne nabrajam svašta svašta ostalog.
Znalo se kad se svinje otkupljuju znalo se kad se bikovi otkupljuju znalo se tko stoji iza toga ,a danas ,a danas ,a danas neznaju što bi sve tražili od nas.
Danas poljoprivrednik više nije poljoprivrednik sada smo kao robovi radimo kao stoka i plate nam kad i koliko hoće a od nas traže i više nego možemo.

U pravu si prika. Europi treba naša zemlja a ne mi. Što bi rekli 'kinezi' -ćim čim dalje tim tim bolje- od eu po ovakvim uvjetima.
debo9999
debo9999

10

[Vrh] Go down

Postaj by paor 24/2/2011, 14:05

Jučer u HPA dobio primjerak za ispunjavanje.
http://www.wikifortio.com/713553/Evidencijski

osobno preporučujem popunjavanje offline u Wordu, a printanje po potrebi ili periodično.
prilikom printanja obratite pažnju na landscape orijentaciju lista.
paor
paor
Admin
Admin

78

[Vrh] Go down

Postaj by deere power 24/2/2011, 20:08

paore hvala!
deere power
deere power

Broj postova : 5206
God : 39
Registriran : 30.12.2008
78

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON 25/2/2011, 10:01

evo bacih oko na ocevidnik i odmah uocavam propuste....

tamo gdje pise "Vlasnik (posjednik) bilja, biljnih proizvoda, tretiranog objekta ili površine:" sto su oni zamislili da upisemo, vlasnika bilja koje raste, ili vlasnika tretirane površine??? to ne mora nuižno biti ista osoba...
ili da upisemo neko ime, bilo koje samo da nesto pise....

tamo gdje pise "Ime I broj katastarske čestice/objekta i tretirana površina u m2:" oni nisu predvidjeli da imam polja sa doslovno 100 cestica, i kako da ih sve na tu crtu popisem.... zasto se evidencija ne vodi po parcelama.....

kako oni zamišljaju da u kolonu 6 stisnem "betanal expert+goltix wg+lontrel", isto i s kolonom 7

količina utrosenog skropiva??? znaci napunimo prskalicu, zbrojim koliko smo poprskali, pa kolicine litara prskalice djelimo sa povrsinom svake parcele koju smo prskali, ili opet, ako znamo da trosimo 120 litara vode, onda nam je utrosak skropiva za svaku parcelu jednak umnosku litara i povrsine, znaci opet digitron u ruke, pa na popunjavanje.....

sto se tice kolicine aktivnih tvari, u gornjem primjeru kolone 6, u jednom prskanju koristi se mix od 5 aktivnih tvari, i izracunati kolicinu aktivne tvari po povrsini u ovom primjeru nije bas jednostavno, i treba dobar matematicar za isto.... tu ce ljudi grijesiti, i pisat gluposti, ili ce jednostavno nekoga u selu platit da im to upisuje, koji ce naravno matematickom preciznoscu to popuniti, a seljaci ce prskati poljskom preciznoscu, odnosno situacija u polju ce se moci znatno razlikovati od one na papiru...

i na kraju, podatke sa svakog evidencijskog lista ce trebat zbrojit, i uspopredit sa ukupnim nabavnim kolicinama, i eventualnom zalihom u skladistu, e sad, ne vidim nigdje da se trazi vodjenje zbirne evidencije nabave i potrosnje, osobno smatram da bi ta evidenvija bila jednostavnija i tocnija... a glavna kontrola ce se vrsiz upravo na nacina da ce nam gledat koliko smo kupili pesticida, pa zbrajali po ocevidnicima kako smo ih distribuirali...

e sad, ja nisam glup da to ne zna uskladit, ali koja je onda svrha ako ce svi vodit evidenciju samo dadi zadovoljenja propisa, a bez ikakve svrhe...

i ima greska u 4 koloni pise "ošpis"
JOSIP FERGUSON
JOSIP FERGUSON

17

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito 25/2/2011, 10:15

A pazite koja tarapana će nastati sa onom nepotrošenom količinom sredstva. To će biti raj za kažnjavanje inspektorima. Ne bi smjeli to doma držati jer nije propisno uskladišteno, ne možemo to vratiti trgovcima jer ga ne žele natrag, a ne smijemo to baciti. Znači matematiku obavezno podesiti da se prikaže da je utrošeno sve što si kupio. Moguće je i podestit (radi jednostavnosti) da napišeš da si tretirao okrugli broj hektara (recimo tabla ima 23.5 ha, napišeš da si tretirao 23 ili manje), jer tko će uopće znati točnu površinu koju sam tretirao ako nemam navigaciju? Bit će to matematički zanimljivo prikazati da sve štima i da nema repova iza tih papira da te ne može nitko kazniti. No mi smo maheri u tome, papir može sve podnesti, jak je to materijal. Wink
Fidelito
Fidelito

Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117

[Vrh] Go down

Postaj by JACA 25/2/2011, 10:21

Ja sam odlučila sljedeće: nemam pojma o tome, a moram voditi tu evidenciju da me ne kazne, pa ću onda biti uporna i stalno ću ih nazivati i zapitkivati i komoru i službu i hpa i inspektorat i ministarstvo ako treba. Kada su oni odlučili meni zakomplicirati život i rad neka budu toga i svjesni.
JACA
JACA

Broj postova : 252
God : 31
-8

[Vrh] Go down

Postaj by paor 25/2/2011, 13:33

@JOSIP FERGUSON

nije slučajno ponuđeni dokument u Wordu...sve kolone, linije i polja možeš podešavati po dužini i visini...bitno ti je da je jedan redni broj pravilno podvučen cijelom širinom

svaka k.č. bi trebala imati jedan ovakav list u kojemu se onda cijele godine (po rednim brojevima) upisuju tretmani

ako imaš jedno grupiranu njivu sa više k.č., onda po ovom papiru imaš problem ili se obrati nekom vudrenijem

možda bi se dala uraditi aplikacija na forumu koja izračunava količine aktivnih tvari i sl., ali bolje da vidimo zasad kako će to ići

meni je u povjerenju rečeno da za ovu godinu hpa neće u, vezi poticaja, previše inzistirati na evidencijama, ali i da nemaju nadležnost na inspektorima zaštite okoliša, tako da...
paor
paor
Admin
Admin

78

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 25/2/2011, 13:43

i meni je to isto paore rečeno prije neki dva ili tri dana u istoj agecije. Očevidnik za korisnike sredstava za zaštitu bilja - Page 2 413475
falkon 2
falkon 2

Broj postova : 6958
Registriran : 06.02.2010
117

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON 25/2/2011, 15:25

paor je napisao/la: @JOSIP FERGUSON

nije slučajno ponuđeni dokument u Wordu...sve kolone, linije i polja možeš podešavati po dužini i visini...bitno ti je da je jedan redni broj pravilno podvučen cijelom širinom

svaka k.č. bi trebala imati jedan ovakav list u kojemu se onda cijele godine (po rednim brojevima) upisuju tretmani

ako imaš jedno grupiranu njivu sa više k.č., onda po ovom papiru imaš problem ili se obrati nekom vudrenijem
možda bi se dala uraditi aplikacija na forumu koja izračunava količine aktivnih tvari i sl., ali bolje da vidimo zasad kako će to ići

meni je u povjerenju rečeno da za ovu godinu hpa neće u, vezi poticaja, previše inzistirati na evidencijama, ali i da nemaju nadležnost na inspektorima zaštite okoliša, tako da...

sto se tice ovoga, evo maloprije sam pricao sa jednim nasim savjetodavcem koji mi je rekao da ce se ta evidencija voditi po parcelama, a da ce se podaci po kojima se vodi uzimati iz arkoda, znaci bit ce potrebno na evidencijski list upisati "ID" parcele iz arkoda i njeno ime, takodjer i povrsinu....

ok, to je po meni dobro.... jer mi se valjda ni jedno polje ne sastoji od 1 cestice....
JOSIP FERGUSON
JOSIP FERGUSON

17

[Vrh] Go down

Postaj by tomo_MF 25/2/2011, 16:07

evidenciju je obavezno voditi od 1.1.2012. ili?
tomo_MF
tomo_MF

Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 6. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.