AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
agrotehnika u kukuruzu
Stranica 6 / 15. • 1 ... 5, 6, 7 ... 10 ... 15
Re: agrotehnika u kukuruzu
Čugi je napisao/la:1ha, nema blata i računica je da ću proći setvospremačem , hvala pingo
u svakom slucaju jeftinije i bolje, kako ti je pingo napisal za potrosnju, a i najjeftiniji (kod nas) totalni herbicid je cca 80 kn pa i ako ides nekom super minimalnom dozom ti je 4 puta skuplje, a sjetvospremacem ces jos i razbiti pokoricu ako je u medjuvremenu nastala na tlu.
Samo vodite računa o tome da će se jedan dio korova "provući" između S pera sjetvospremača i za dan-dva se podigne i nastavi rasti. Također će neki od podsječenih korova nastaviti rast iz svog podzemnog djela i onda prestigne usjev pa se može dogoditi da pobjegne korektivnom herbicidu. Totalni herbicid je po meni puno bolje rješenje jer on svojim djelovanjem uništava i podzemni i nadzemni dio korova te nakon njega nema regeneriranja tog istog korova kojeg je herbicid dotakao i spržio. E sad na tebi je Čugi da sam odlučiš što ti je isplativije.
Gost- Gost
Uradiću dva prolaza, i nadati se da oni koji "prežive" neće pobeći korekciji, a ako neki i pobegnu tu je kultivacija. Još jednom hvala svima na ekspeditivnim odgovorima!
konacno skinut kukuruz koji je prezimijo prinos jadan 2t/h 2/3 ga je vjetar povaljo i to je istrul sto se i vidi, ako je ovo of topik prebacite.
a posijano je 10h R10 i 10h B08 i 3h ZP 434
mladen- Broj postova : 573
God : 40
Registriran : 19.03.2008
1
jeli to tvoj kukuruz????
ako je, pa sta si cekao do sada, a kukuruz skuuuup.....
ako nije, sta je taj cekao do sada, a kukuruz skuuuup....
strasno.....
ako je, pa sta si cekao do sada, a kukuruz skuuuup.....
ako nije, sta je taj cekao do sada, a kukuruz skuuuup....
strasno.....
JOSIP FERGUSON- Broj postova : 1238
God : 42
Registriran : 10.03.2008
17
→→→ : VIŠE
ceko bibac da NS 640 otpusti vlagu i doceko kisu kisu kisu i sad kad sam brao meko je bilo jedva sam se cupo od 5,5h ostalo je 1h kog sam zaoro jer sa dobio popizdiliptis , i rekosam sebi NS meni u njivu nece vise samp pionir.
da moj je kukuruz
da moj je kukuruz
1
covjek se uci dok je ziv i na kraju umre budala
1
NS 640 NIKADA za zrno, to je idealan hibrid za skladištenje u klipu, bez obzira na vlagu.
znam ja da je za skladistenje u klipu i da je za to dobar al ga ja nisam htjeo brat beracom
1
ja sam jucer prosao sav kukuruz sa zemljisnim herbicidom, stalno je pomalo kisilo a ni pola sata kak sam bio gotov se spustio pravi pljusak, mozda sam cak i uspio pogoditi vrijeme (na nagovor svoje bolje polovice) a ako ne nadam se da ce jos pasti kise u slijedecih petnaestak dana.
Urađeno po pingovom i brankovom savetu, dva prolaza setvospremačem i ništa se ne pozna od korova, i zatim posejano. Na žalost nemam slika kad sam spremao jer mi telefon ostao u Ferku, tako da ima samo slika posle setve, ali se ipak vidi kako njiva izgleda, inače je bila 60% "zelena" od Palamide i Abutilona visine oko 5cm, sirak tu i tamo...
sve u svemu dobro izgleda, ne znam dal si vidio tamo na stranici gdje se predstavljamo kakvo se meni nije dalo orati a ni prskati, cak mi je jednom na fp-u jedan nizozemac savjetoval da ako nemas malcer ili ti se ne da ici s njime bolje takvo nesto zatanjurati jer da puno prije strune nego da ga zaores, jer u slucaju da zaores biljka nema zraka i ne strune tak brzo kao kad je zatanjuras.
Dobro je ispalo, zadovoljan sam, čak sam i ja mislio prvo jednom proći tanjiračom, ali kako mi je njiva dosta daleko od kuće mrzelo me da se vraćam dva puta.
Jel tko ima ovakvih problema.
Jučer susjed išo u obilazak polja i donese ovo.....
tek niknuti kukuruz napale neke bube, veli skaču ko buhe, crne su sa zlatnim crtama....
Nemam pojma kaj je to, tog kod nas nikad nije bilo.
Jel ima ko kakvih iskustava?????
tek niknuti kukuruz napale neke bube, veli skaču ko buhe, crne su sa zlatnim crtama....
Rajtek- Broj postova : 1003
God : 41
Zanimanje : Ing. informatike, Poljoprivreda
4
Rajtek je napisao/la:Jel tko ima ovakvih problema.
vjerojatno kukuruzna sovica, treba ici s nekim od insekticida i to pred vecer ili rano ujutro, naime tijekom dana taj vrag se sakrije od sunca ispod gruda zemlje paspric ne vrijedi previse.
Pripremam se na špricanje kukuruza protiv trave. Idem sa špricanjem poslje nicanja ali imam problem...
Kakva je ovo trava i sa čim ju suzbiti??
branko je napisao/la:Rajtek je napisao/la:Jel tko ima ovakvih problema.
vjerojatno kukuruzna sovica, treba ici s nekim od insekticida i to pred vecer ili rano ujutro, naime tijekom dana taj vrag se sakrije od sunca ispod gruda zemlje paspric ne vrijedi previse.
kakva kukuruzna sovica, sovica je gusjenica, a to sto on kaze su buhaci, sigurno ako skacu, malo je slika mutna pa se ne vide stete, samo neznam tocno koji, u biti znam ako imaju zutu crtu po pokrilju onda su kupusni buhaci (phyllotretta atra i phyllotretta cruciferae, utipkaj to u google slike pa ces vidit jeli je to to)....
ne treba to prskati sad kad kukuruz uhvati zamah pobjeci ce im....
sovice su gusjenice leptira, licinke, a buhaci potpuno nesta drugo, odrasli oblik kornjasa....
te sovice sto ti mislis su sovice pozemljuse i one pregrizaju biljku tik uz tlo i tamo se hrane, za razliku od lisnih sovica koje se javljaju kasnije uglavno na repi.....
dakle buhaci, slicno kao repin buhac, u biti kupusni buhaci su polifagni i mogu se naci na puno kultura, zasto su izabrali bas taj kukuruz, tko zna.....
Zadnja promjena: JOSIP FERGUSON; 8/5/2008, 14:51; ukupno mijenjano 1 put.
17
Alen je napisao/la:Pripremam se na špricanje kukuruza protiv trave. Idem sa špricanjem poslje nicanja ali imam problem...
ovo je neka egzoticna vrsta, ja znam dobro korove ali bome ovu nemogu prepoznat....
mozda bi mogla biti konica (galinsoga parviflora) ali nisam siguran, ali u biti nije ni bitno, rijesit ce nju sigurno vecina herbicida koji ide u kukuruz...
17
Josipe Kaj sad na kraju???JOSIP FERGUSON je napisao/la:branko je napisao/la:Rajtek je napisao/la:Jel tko ima ovakvih problema.
kakva kukuruzna sovica, sovica je gusjenica, a to sto on kaze su buhaci, sigurno ako skacu, malo je slika mutna pa se ne vide stete, samo neznam tocno koji, u biti znam ako imaju zutu crtu po pokrilju onda su kupusni buhaci (phyllotretta atra i phyllotretta cruciferae, utipkaj to u google slike pa ces vidit jeli je to to)....
ne treba to prskati sad kad kukuruz uhvati zamah pobjeci ce im....
sovice su gusjenice leptira, licinke, a buhaci potpuno nesta drugo, odrasli oblik kornjasa....
te sovice sto ti mislis su sovice pozemljuse i one pregrizaju biljku tik uz tlo i tamo se hrane, za razliku od lisnih sovica koje se javljaju kasnije uglavno na repi.....
dakle buhaci, slicno kao repin buhac, u biti kupusni buhaci su polifagni i mogu se naci na puno kultura, zasto su izabrali bas taj kukuruz, tko zna.....
Jeel ić špricat s nekim insekticidom ili ostavit????
Rajtek- Broj postova : 1003
God : 41
Zanimanje : Ing. informatike, Poljoprivreda
4
ne!!!
po ovome sto vidim na slikama, to nije neka jaka zaraza, i kukuruz ce svakako izbjeci stete...
buhaci imaju jednu generaciju godisnje (neki mogu i 2), i uskoro ce odloziti jaja, a zatim ce se negdje u ljetu ponovo malo pojaviti pa ce na prezimljenje...
oni su stetnici ranog ponika najcesce kupusnjaca, repice (na njoj znaju u jesen), repe i dr...
malo mi je cudno sta uopce rade na kukuruzu ali nije nemoguce, sad su vec vjerovatno preselili na kojekakve korovske kupusnjace koje su im primarna hrana....
znaci ne prskati, ako nisu napravili dosad stetu u nicanju, vise niti nece....
po ovome sto vidim na slikama, to nije neka jaka zaraza, i kukuruz ce svakako izbjeci stete...
buhaci imaju jednu generaciju godisnje (neki mogu i 2), i uskoro ce odloziti jaja, a zatim ce se negdje u ljetu ponovo malo pojaviti pa ce na prezimljenje...
oni su stetnici ranog ponika najcesce kupusnjaca, repice (na njoj znaju u jesen), repe i dr...
malo mi je cudno sta uopce rade na kukuruzu ali nije nemoguce, sad su vec vjerovatno preselili na kojekakve korovske kupusnjace koje su im primarna hrana....
znaci ne prskati, ako nisu napravili dosad stetu u nicanju, vise niti nece....
17
Ja bi njih iz gušta sa Fastakom poprskao ... jedno deci i pol po hektaru i da vidiš što bi bilo nogica u zraku :twisted:
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
pingo je napisao/la:Ja bi njih iz gušta sa Fastakom poprskao ... jedno deci i pol po hektaru i da vidiš što bi bilo nogica u zraku :twisted:
nemoj tako pingo, ljudi neznaju da tako potamane i sve one bubamare (koje snjofaju lisne usi), pcele i stotine drugih kukaca koji su se tamo zatekli, zato prskat samo kad je potrebno....
17
Da, to su sigurno štete od buhača, danas sam ih našo i na svom kukuruzu, oni ne mogu napravit neke značajne štete, malo probaju papat, kasnije kukuruz pobjegne i problem buhača nestane. Još nisam vidio da buhač ubije kukuruz, on samo puno skakuće i muva se po njivi od biljke do biljke ko lud dok kukuruz ne krene sa pravom vegetacijom a to je već kroz par dana.
agrotehničar- Broj postova : 169
Registriran : 21.04.2008
1
Stranica 6 / 15. • 1 ... 5, 6, 7 ... 10 ... 15
Stranica 6 / 15.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.