AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Cijena psenice 2009
Stranica 24 / 30. • 1 ... 13 ... 23, 24, 25 ... 30
Re: Cijena psenice 2009
biti će bolje ljudi
kreso- Broj postova : 1997
God : 44
Zanimanje : poljoprivrednik-radnik
Registriran : 09.03.2008
26
→→→ : VIŠE
Zalosno je sto netko samo tako ubere vrhnje, kako lani tako ce i ove godine. Lani u Europi cijena vec od 2 kn, nama dali 1,5. Eto svi cemo na kraju bit zadovoljni i sa 0,75-0,80 kuna, a netko ce tu psenicu izvesti i zaraditi 20 lipa. Na 300 tis tona, to je samo 60 mil kn zarade, pa da je i 30 mil. dovoljno bi mi bilo.
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
Na izvezenoj pšenici će 'malo' zaraditi, vrhnje će se pokupiti na pšenici koja će završiti u domaćim mlinovima.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
gdje je to bila cijena pšenice 2 kune u Europi?tomy je napisao/la:Zalosno je sto netko samo tako ubere vrhnje, kako lani tako ce i ove godine. Lani u Europi cijena vec od 2 kn, nama dali 1,5. .
Picek- Broj postova : 1225
Registriran : 13.03.2008
22
Radi informacije, danas na prosvjedu seljaka u Širokom polju, Čobanković je rekao ako netko hoće čekati višu cijenu pšenice, da će država pokriti troškove ulaza u silos i naknadu za skladištenje u iznosu 10 kuna/toni mjesečno.
L ANDREJ- Broj postova : 20
Registriran : 19.04.2009
0
Picek je napisao/la:gdje je to bila cijena pšenice 2 kune u Europi?tomy je napisao/la:Zalosno je sto netko samo tako ubere vrhnje, kako lani tako ce i ove godine. Lani u Europi cijena vec od 2 kn, nama dali 1,5. .
Iz sigurnih izvora znam da je jedna od firmi u HR lani kupovala, tj uvozila pšenicu po 2 kn.
Ti sigurno znas gdje je lani bila cijena u EU 2 kn.
Procitaj i ovo, citat sa dnevnik.hr (Hina):
"Ako su oni cilj sami sebi, ako su servisirani i praćeni, kao što je bio dolazak u Zagreb, takve je ciljeve teško ispuniti', rekao je Friščić novinarima na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje je zapalio svijeću osnivaču stranke Stjepanu Radiću, na 81. obljetnicu njegove smrti.
'Ako će prosvjedi biti povod da se sjedne s otkupljivačem i razgovara realno, ako netko ima mogućnosti da ponudi i veću cijenu, ali da zna kud će s tom pšenicom sutra, onda će oni naći svoje opravdanje. A ako imaju za cilj da neki samozvani lideri pokažu da mogu nešto izboriti što nije realno, bojim se da će tako i završiti', dodao je.
Friščić je poručio da je Ministarstvo poljoprivrede seljacima partner, ali da cijenu ne mogu dogovoriti s Ministarstvom, nego s mlinarskom i pekarskom industrijom.Na pitanje hoće li se pridružiti prosvjednicima, kako je najavljivao za prosvjeda mljekara, kazao je kako je stalno u kontaktu s 'udrugama koje su realne'. 'S Laslom sigurno ne', rekao je Friščić, optuživši predsjednika Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antuna Lasla da ga je lani, KADA JE CIJENA PŠENICE NA EUROPSKOM TRŽIŠTU BILA VIŠA OD DVIJE KUNE interesiralo samo dobiti poticaje za izvozne količine, jer je tvrdio da ima kupca u BiH.
'To nisu načini dugoročnog rješavanja pitanja odnosa u poljoprivredi i normalno je da ja iza takvih metoda i načina neću stajati', poručio je Friščić. Naglasio je da se Hrvatska odlučila za tržišni princip te da mora učiniti sve da tržište funkcionira.
Naglasio je da država konkurentnost domaće proizvodnje štiti poticajima na razini europskih, da je razdjel Ministarstva u protekle dvije godine rastao za 76 posto te da je jedino Ministarstvo poljoprivrede na zadnjem rebalansu dobilo više novca. Podsjetio je i da je poticaj po hektaru pšenice 2.250 kuna te da će se povećati za dodatnih 750 kuna. Ustvrdio je da proizvođači na pšenici ne mogu ostvariti posebno visoku zaradu, ali da su im troškovi proizvodnje pokriveni, te da 'u svemu tome treba biti realan'.
Komentirajući međusobne sukobe udruga poljoprivrednika, od kojih su neke ljute na predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Željka Mavrovića, Friščić je kazao kako će osnivanje Poljoprivredne komore otkloniti takve sukobe, budući da će se proizvođači u sekcijama moći o svemu dogovarati.
'Sada imamo više od 280 udruga i sigurno da je na taj način vrlo teško funkcionirati. Koliko sam uspio pratiti, jučer je jedan od razloga neslaganja između udruga bilo to što su jedni razgovarali a drugi nisu. Trebaju svi razgovarati, ali ne može se doma čekati da te netko pozove na razgovore', poručio je Friščić." Kraj citata.
I mislim da sve ovo nije govorio Friscic, jer je dan prije u tom istom tekstu pisalo drugo ime, nemogu reci.
tomo_MF- Broj postova : 1298
Registriran : 03.06.2009
13
Uopće nije bitno koliko i gdje su plaćali pšenicu koju su uvezli u Hrvatsku (ako su je uvezli, u što teško vjerujem). Bitno je pošto su je prodavali na tržištu, a od razlike se živi u trgovini.
Od ministra se mora tražiti da se ukine nezakoniti kartel koji je dogovorom (a ne tržno) odredio cijenu pšenice, jedino je Agrokor malo 'iskočio' ali samo za svoje koperante. Takav dogovor oko otkupne cijene je nezakonit i to je ono čime se treba pozabaviti država, u svim državama takvo ponašanje se teško sankcionira (kada se uspije dokazati, a s obzirom da su to obično tajni pregovori teško se dokazuje takvo nedjelo), samo kod nas je to normalno da se predstavnici žitozajednice 'sastanu i vode razgovore oko otkupne cijene pšenice' - i to još objave u novinama.
Od ministra se mora tražiti da se ukine nezakoniti kartel koji je dogovorom (a ne tržno) odredio cijenu pšenice, jedino je Agrokor malo 'iskočio' ali samo za svoje koperante. Takav dogovor oko otkupne cijene je nezakonit i to je ono čime se treba pozabaviti država, u svim državama takvo ponašanje se teško sankcionira (kada se uspije dokazati, a s obzirom da su to obično tajni pregovori teško se dokazuje takvo nedjelo), samo kod nas je to normalno da se predstavnici žitozajednice 'sastanu i vode razgovore oko otkupne cijene pšenice' - i to još objave u novinama.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Agrokor 95 lp priznaje samo svojim kooperantima i to samo onoliko koliki je dug kooperanta,ostatak ako ga ima nije po toj cijeni.To kažem samo zato da ne bi ispalo da je agrokor pošten.
jd4755- Broj postova : 1819
God : 60
Zanimanje : poljoprivreda-ratarstvo
Registriran : 10.03.2008
39
jedina pšenica koja se uvozi u Hrvatsku, odnosno koja se prošle godine uvozila u Hrvatsku su poboljšivači.. čista merkantila nije..tomy je napisao/la:
Iz sigurnih izvora znam da je jedna od firmi u HR lani kupovala, tj uvozila pšenicu po 2 kn.
Ti sigurno znas gdje je lani bila cijena u EU 2 kn.
i merkantile nije bilo po dvije kune..
a to što Friščić trkelja, njegov jedini cilj je dobiti glasove i za to će napraviti sve..
čisto kao primjer:
19.06.2008.
"I potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik HSS-a Josip Friščić je također istaknuo da cijenu pšenice treba formirati tržište. Uvažavajući poskupljenja goriva, gnojiva i repromaterijala i pozivajući se na razgovor s velikim slavonskim proizvođačima ustvrdio je kako troškovi proizvođača pšenice nisu veći od 1,50 kuna po kilogramu.
Ako se na to doda da se treba ostvariti i određeni profit, te ono što daje država, onda su polazišta za utvrđivanje cijene pšenice između 1,80 i 2 kune, smatra Friščić ocjenjujući da je cijena od 1,80 kuna na gore isplativa za proizvođače sa prosječnim prinosima."
07.08.2009.
"Ako će prosvjedi biti povod da se sjedne s otkupljivačem i razgovara realno, ako netko ima mogućnosti da ponudi i veću cijenu, ali da zna kud će s tom pšenicom sutra, onda će oni naći svoje opravdanje. A ako imaju za cilj da neki samozvani lideri pokažu da mogu nešto izboriti što nije realno, bojim se da će tako i završiti", dodao je.
ja osobno se sramim što sam njima davao svoj glas..
prvo što država mora napraviti je ukinuti ovakav sustav poticaja jer je neodrživ a apsolutno sve kreće od njega..Fidelito je napisao/la:Uopće nije bitno koliko i gdje su plaćali pšenicu koju su uvezli u Hrvatsku (ako su je uvezli, u što teško vjerujem). Bitno je pošto su je prodavali na tržištu, a od razlike se živi u trgovini.
zašto se sa time čeka a veliku većinu drugih stvari smo uskladili sa EU?
zato što je selo ogromna glasačka mašinerija a vlada njima nije u stanju osigurati egzistenciju na neki drugi način stvaranjem kakvih radnih mjesta u selu ili okruženju i takvim zadržavanjem na selu ..
nego se onda dobije poticaj za jednu kravu i jednu krmaču.. toga u Europi nema, ne samo u članicama EU nego i u zemljama koje nisu članice (čast iznimkama koje to imaju tako riješeno)..
neki dan mi je bio naš švedski partner i onda pričam s njime o tom problemu i kaže da su šveđani koristili gotovo identičan sustav poticanja kao mi sada.. ali početkom 90-ih.. dakle prije gotovo 20 godina..
onda su skužili da tako ne mogu funkcionirati i da su izdvajanja ogromna a rezultati nikakvi (a radi se o zemlji koja ima najosjetljivi socijalnu politiku na cijelom svijetu) i promijenili su na način koji koriste i danas.. i koji koristi i EU (neki u nešto izmijenjenom obliku) a radi se o poticanju po jedinici površine a ne po kulturi.. a tu "hobi" poljoprivrednik ne dobije ništa ili gotovo ništa, dobijaju pravi proizvođači i to je prirodna selekcija.. oni koji mogu raditi i proizvoditi uz takav način oni će opstati, oni koji ne mogu će prodati sve i naći zaposljenje negdje drugdje..
e tu je kvaka..kod nas nemaju naći zaposlenje nigdje drugdje.. ili u državnoj upravi ili u lokalnoj upravi a one su ionako pretrpane upravo zbog te nesposobnosti stvaranja novih radnih mjesta u proizvodnji..
druga stvar, EU osim takvog načina poticanja potiče i izvoznike poljoprivrednike dobara tako da im subvencionira kompletan izvoz tržišnog viška dobara.. jer njima se više isplati subvencionirati izvoz viška nego uništavanje viška.. jednostavno, uništavanje je veći trošak..
naša država praktički subvencionira uvoz te robe.. lupi carinu od 35-45% na uvoz mesa (primjera radi) ali to meso koje EU subvencionira i dalje je jeftinije našem uvozniku nego da ga kupuje na domaćem tržištu.. i oni to dobro znaju.. ali ne rade ništa..
a tu se pojavljuje opet novi problem.. neimanja dovoljno na vlastitom tržištu.. kad sam se uhvatio mesa onda ću nastaviti s njime, mi ne proizvodimo niti trećinu naših potreba za mesom a i većinu onog što proizvedemo izvezemo van jer vani dobijemo bolju cijenu a jeftinije uvezemo unutra..
zašto? zato jer država to dopusti sa svojim niskim carinama?
zašto niske carine? zato jer smo se EU već odavno naguzili i ne možemo lupiti veću carinu jer onda slijede problemi..
e tu se opet vraćamo na početak, dok država potiče porizvodnju svega i svačega, onoga što nama treba ne potiče dovoljno i mi toga nemamo a i ono što imamo uništavamo..
ali zato imamo višak 200-injak tisuća tona pšenice (give or take) koju sada treba izvesti a neće ju izvesti nitko ako se otkupi po cijeni iznad kune iz jednostavnog razlog što je po takvoj cijeni nema kome prodati.. čak niti afrikancima koji je mogu negdje drugdje kupiti jeftinije.. i to je to.. amen..
u tom začaranom krugu gube svi, ne samo proizvođači..
zašto? zato jer država to ne zna riješiti ali lako što ne zna.. najgore je što oni to ne žele i ne pokušavaju riješiti.. njima odgovara ovakvo stanje jer je tako najlakše na ljude utjecati, pogotovo na selo..
skoro 20 godina smo samostalni a gotovo ništa se nije promijenilo.. barem ne nabolje..
a svake godine ista priča i tako iz godine u godinu..
uglavnom, sve je to jedna velika i ogromna zbrka i ništa više..
ja nisam političar i ja ju ne bih znao riješiti , ali ja nisam niti plaćen za to.. najgore je što oni koji jesu plaćeni za to isto tako nemaju pojma kako to riješiti..
oni samo gase vatru kad se vatra pojavi ali vode za to je sve manje (ove godine je praktički uopće nema jer je ne mogu dobiti)...
netko je jednom dobro rekao, mi hrvati smo stoka sitnog zuba i nas treba gaziti.. i to tako biva iz godine u godinu....
22
uvozila se lani merkantilna psenica iz madjarske, znam jer zivim na granicnom prijelazu, uvozila se proslogodisnja psenica kad su madjari cistili skladista a neke nase tvrtke uvozile tu psenicu po cijeni 80 lp
govorim o lanjskoj godini, a ta psenica nije imala nikakav kvalitet i zbig toga se pola slepera vracalo s granice natrag u madjarsku, a ono sto je i uslo sad tvori te famozne prijelazne zalihe jer dobar dio te uvozne psenice nijer bio dobar za proizvodnju brasna vec ga i sada ima u skladistima...
toliko o "poboljsivacima"...
govorim o lanjskoj godini, a ta psenica nije imala nikakav kvalitet i zbig toga se pola slepera vracalo s granice natrag u madjarsku, a ono sto je i uslo sad tvori te famozne prijelazne zalihe jer dobar dio te uvozne psenice nijer bio dobar za proizvodnju brasna vec ga i sada ima u skladistima...
JOSIP FERGUSON- Broj postova : 1238
God : 42
17
tvoje rekla kazala protiv moje rekla kazala..JOSIP FERGUSON je napisao/la:uvozila se lani merkantilna psenica iz madjarske, znam jer zivim na granicnom prijelazu, uvozila se proslogodisnja psenica kad su madjari cistili skladista a neke nase tvrtke uvozile tu psenicu po cijeni 80 lp
mi kao firma radimo s tvrtkama koje rade kontrolu a ti živiš na graničnom prijelazu..
pretpostavljam da su i silosi u Lovasu, Tovarniku, Komletincima, Jankovcima, Vinkovcima, Županji, Vukovaru itd. nastavi niz.. također uvozili pšenicu iz Mađarske pa su im sada silosi puni mađarske prošlogodišnje pšenice..
uostalom ti si isto tako napisao a ja citiram: "Moram reći da smo u proizvodnju pšenice ove godine uložili oko 1,20 kuna za kilogram."
a ja isto tako znam da to nije za sve točno, no valjda ti znaš..
no ne želim se prepucavati jer očito da nas dva komunicirati drugačije ne možemo pa neću niti odgovarati na tvoje daljnje postove..
22
tomy je napisao/la:
ja nisam političar i ja ju ne bih znao riješiti , ali ja nisam niti plaćen za to.. najgore je što oni koji jesu plaćeni za to isto tako nemaju pojma kako to riješiti..
oni samo gase vatru kad se vatra pojavi ali vode za to je sve manje (ove godine je praktički uopće nema jer je ne mogu dobiti)...
netko je jednom dobro rekao, mi hrvati smo stoka sitnog zuba i nas treba gaziti.. i to tako biva iz godine u godinu....
To je tocno,mi svi misslimo da bi bili najpametniji kada bi bili na vlasti-ali to nije tocno.
A ovi sto vladaju su placeni da rade za nas ali njima to neide od ruke ,cak se ni netrude niti nas razumiju-pa koji k onda da oni odlucuju o nasoj sudbini kada neznaju i nece?
jd4755 je napisao/la:Agrokor 95 lp priznaje samo svojim kooperantima i to samo onoliko koliki je dug kooperanta,ostatak ako ga ima nije po toj cijeni.To kažem samo zato da ne bi ispalo da je agrokor pošten.
bio sam na obračunu, sva se ugovorena pšenica obračunava po 0,95
Navodno po toj cijeni nije plaćena pšenica koperanata koji npr. imaju ugovoreno 10 ha a predali su 200 t pšenice. Njima su navodno priznali samo 5 t po hektru po cijeni od 0.95
Mr. Nustemburg- Broj postova : 943
15
Felix?Mr. Nustemburg je napisao/la:
22
po sluzbenoj kalkulaciji HZPSS-a cijena kostanja psenice je za prinos 5 t 1,27 (nisam sad siguran u lipu) a na prinos 6 t je 1,17 to nisam ja izmislio, makar kad sam radio osobnu kalkulaciju dolazim do priblizno istog rezultata...
ljudima i meni osobno ta cijena 80 lp pokriva troskove tek troskove repromaterijala, i meni na prinos 7,6 tona ostaje za isplatu oko 60-70 000 kn na 70 ha?????
...
toliko me kosta jedan veci kvar na traktoru ili kombajnu...
a gorivo, a zakup zemljista, a doprinosi drzavi, a krediti, a moras nesta i jesti, a platit ostatak osiguranja.....
ima toga jos, tko ima zaliha taj ce jos malo prezivit, tko nema taj nece jesen docekat....
ljudima i meni osobno ta cijena 80 lp pokriva troskove tek troskove repromaterijala, i meni na prinos 7,6 tona ostaje za isplatu oko 60-70 000 kn na 70 ha?????
...
toliko me kosta jedan veci kvar na traktoru ili kombajnu...
a gorivo, a zakup zemljista, a doprinosi drzavi, a krediti, a moras nesta i jesti, a platit ostatak osiguranja.....
ima toga jos, tko ima zaliha taj ce jos malo prezivit, tko nema taj nece jesen docekat....
17
Picek je napisao/la:Felix?Mr. Nustemburg je napisao/la:
ma jok, ja direktno ugovaram proizvodnju sa Agrokorom
15
hajde pojasni malo...kako to "hobisti" ne dobijaju nista ako imaju zemlju u vlasnistvu?a radi se o poticanju po jedinici površine a ne po kulturi.. a tu "hobi" poljoprivrednik ne dobije ništa ili gotovo ništa, dobijaju pravi proizvođači i to je prirodna selekcija..
tarana- Broj postova : 31
Registriran : 15.04.2008
0
bull of shita radi se o poticanju po jedinici površine a ne po kulturi.. a tu "hobi" poljoprivrednik ne dobije ništa ili gotovo ništa, dobijaju pravi proizvođači i to je prirodna selekcija..
European Subsidies Stray From the Farm
podatci za EU-15 2007.g
€/ha
(odnosi se samo za poticaje dobivene iz EU kase, lokalne, državne izvozne i ostale nitko ne može ni pohvatati)
Au-347
Be-616
Cy-353
Da-404
Fi-414
Fr-314
De-415
Gr-1104
Ir-409
It-394
Lx-407
Ml-712
Ho-625
Por-334
Sw-261
GB-250
to je poticaj za sve ratarske kulture ?
zrine89- Broj postova : 4163
God : 35
Zanimanje : Ratarstvo
63
→→→ : O SEBI
znači grčka je najbolje placena ? a madarska nema na popisu ili ja nevidim dobro ?
zrine89- Broj postova : 4163
God : 35
Zanimanje : Ratarstvo
63
→→→ : O SEBI
U ovoj krizi uopće me nebi čudilo da vlada donese odluku da korisnici poticaja i kapitalnih budu samo poljoprivredna gospodarstva koja su u sustavu PDV-a. Vjerujem da bi se ušparala hrpa love, možda bi nam država onda mogla omogućiti da cijena pšenice bude 1.25kn
15
uskoro nam ide sistem 2250 kn po ha bez obzira na zasijanost, samo tanjuraj a sij ono sto ti se isplati, ako ti se ne isplati ne sij nista...
a svi mjesoviti poljoprivrednici koji iz poljopr djelatnosti dobivaju vise od 7000 kn godisnje morat ce uci u sustav pdv-a ako ce htjeti poticaje, sto im nece biti isplativo...
kazu jos repicu i psenicu moramo posijati, a onda high life...
ja cu mozda sijat nesto ali pola poljoprivrednika na ove cijene ce radije ostavit pusto...
mislim da si ti paore negdje pisao o tome vec...
a svi mjesoviti poljoprivrednici koji iz poljopr djelatnosti dobivaju vise od 7000 kn godisnje morat ce uci u sustav pdv-a ako ce htjeti poticaje, sto im nece biti isplativo...
kazu jos repicu i psenicu moramo posijati, a onda high life...
ja cu mozda sijat nesto ali pola poljoprivrednika na ove cijene ce radije ostavit pusto...
mislim da si ti paore negdje pisao o tome vec...
17
belarus892 je napisao/la:znači grčka je najbolje placena ? a madarska nema na popisu ili ja nevidim dobro ?
imala je 167€/ha, ali to nije mjerodavno jer novoprimljene zemlje ne primaju puni iznos iz zajedničke kase (2006. - 0€)
Stranica 24 / 30. • 1 ... 13 ... 23, 24, 25 ... 30
Similar topics
» CIJENA SUNCOKRETA 2009
» Kolicina posijane psenice?
» Osiguranje psenice od vremenskih nepogoda
» cijene krmaca za klanje,odojaka,debelih svinja i suprasnih krmaca.
» Kolicina posijane psenice?
» Osiguranje psenice od vremenskih nepogoda
» cijene krmaca za klanje,odojaka,debelih svinja i suprasnih krmaca.
Stranica 24 / 30.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.