AKTIVNE TEME
» Što se iza brda valja?(2)by Nostradurus 22/2/2024, 00:31
» Korisni savjeti
by NecaPereca 14/11/2023, 10:27
» Izlagači Međunarodnog sajma poljop. u Novom Sadu
by NecaPereca 13/11/2023, 11:08
» jačanje imuniteta
by NecaPereca 9/11/2023, 09:15
» Lješnjaci
by NecaPereca 7/11/2023, 11:04
» Pozdrav svima
by NecaPereca 7/11/2023, 11:00
» 2021/2022
by slaven22 3/7/2023, 22:01
» fendt 310 lsa
by STIPO123 10/12/2022, 13:54
» TORPEDO RX 170
by slaven22 3/6/2022, 15:12
» Kamilica
by slaven22 3/6/2022, 14:59
» 27.04.2022
by slaven22 27/4/2022, 17:57
» Škare za rezidbu voća.
by deadfall 19/3/2021, 14:36
» Japanska jabuka kaki (Diospyros kaki)
by misoo83 14/11/2020, 21:05
» Ulje ina super MAX u imt 533
by markach 2/11/2020, 10:58
» TRAKTORSKE PRIKOLICE
by poljomarkets 6/10/2020, 15:02
» Slobodan Suvereni Čovjek Obavještava
by zvrk 28/8/2020, 14:31
» Balansiranje
by HrvojeS 24/5/2020, 05:19
» Šuma
by fontanikus 20/2/2020, 17:37
» Pozdrav svima,
by fontanikus 20/2/2020, 17:20
» New Holland
by max931 27/1/2020, 23:07
» Rakovica
by bajki 23/12/2019, 11:54
» Repica 2018
by opg biotrava 23/11/2019, 21:08
» Pšenica 2017/2018
by dado47 19/11/2019, 08:10
» Sjetva/Žetva ječma 2014/2015g
by dado47 17/11/2019, 21:08
» ORANJE 3
by dado47 17/11/2019, 20:53
» MTZ - Belarus
by Đuka VT 1/11/2019, 12:50
» Poticaji u poljoprivredi (4)
by opg biotrava 1/11/2019, 12:02
» Duhan
by drazen 28/10/2019, 08:18
» Sjetva/Žetva suncokreta 2016g
by Đuka VT 24/10/2019, 20:00
» Soja 2016-2017.
by Đuka VT 24/10/2019, 19:51
Cijena psenice 2009
Stranica 8 / 30. • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 19 ... 30
Re: Cijena psenice 2009
Od MPSa možeš tražiti veću cijenu jedino ako ti je MPS kupac robe koju prodaješ. Čini mi se da MPS ne kupuje robu nego ju kupuju prerađivači, spekulanti, itd.. Do sada je MPS pokušavao sa kupcima usaglasiti cijenu ili postaviti zaštitnu cijenu (minimalnu cijenu). Ako je zaštitna cijena postavljena previsoko otkupljivači neće otkupljivati i to isto nije dobro. Uvijek se gleda u MPS kao nekoga tko postavlja cijenu, a cijenu bi zapravo trebalo odrediti tržište. Ali MPS je tu da potakne razvoj nekakvog normalnog trgovanja, a tu su skladištenje i kapital bitni. Samo kada bi se poljoprivrednici osamostalili (što su već i mnogi na dobrom putu da to i ostvare) dobar dio 'kolača' u trgovanju žitom izbio bi se iz ruku trgovaca i prekupaca, a s obzirom da su to dobro zastupljene (lobirane) strane u i oko MPSa to baš i MPSu i nije nekako primarni cilj. I to im je po meni najveći propust MPSa, a 'pokroviteljsko' određivanje tržišnih cijena (onda na kraju nije jasno tko određuje cijenu: MPS, otkupljivači ili poljoprivrednici jer su svi nezadovoljni ili glume da su nezadovoljni) je nasljeđe nekih davno (ne)prošlih vremena. Proizvodnja uključuje i rješenje pitanja skladištenja robe. Silos ne mora biti u vlasništvu poljoprivrednika, ali moraš unaprijed znati kolio će koštati prijem i skladištenje. Cijene skladištenja sa svim troškovima moraju biti ujednačene i javno izvješene na vrijeme. (Siguran sam da u ovome trenutku niti jedan silos nema cijenik za ovogodišnji prijem žita). Tko želi 'guliti' poljoprivrednike sa 'posebnim' cijenama - njemu 'poseban' porez od države. Određivanje kvalitete pri prijemu zrna ne smiju raditi djelatnici koji skladište robu, nego nezavisne organizacije koje se time specijalizirano bave. To su neke od mjera koje MPS mora poduzeti da bi pravila igre bila koliko-toliko pravedna za poljoprivrednike. Bilo bi idealno da ima toliko izgrađenih silosnih kapaciteta da se silosi otimaju za pšenicu od poljoprivrenika, ali to ovdje nije (i još dugo neće biti) slučaj. To je alternativa vlastitom silosu, ali još uvijek ostaje pitanje kapitala.
Makar bi ja svoje žito držao najrađe u vlastitom silosu. Ne jedanput se desilo da su ljudi ostajali bez svoje pšenice, kukuruza, soje itd. kada bi firma koja ima silose 'potonula'. Danas u ovoj situaciji lako se može dogoditi da netko 'založi' silose i robu u njima i 'potone' (sjetite se samo robnih rezervi i to nekoliko puta). To je jednostavno učiniti, i sam sam jednom prilikom bio oštećen na takav način. Na kraju kada sam sa prijateljom išao u ZG kod navodnog gazde da ga priupitamo za 'zdravlje', čovijek ima iznajmljeni ured sa fikusom i sekretaricom i njega nema. I nema ga i nema....
I dobro da se nismo tada sreli.
Makar bi ja svoje žito držao najrađe u vlastitom silosu. Ne jedanput se desilo da su ljudi ostajali bez svoje pšenice, kukuruza, soje itd. kada bi firma koja ima silose 'potonula'. Danas u ovoj situaciji lako se može dogoditi da netko 'založi' silose i robu u njima i 'potone' (sjetite se samo robnih rezervi i to nekoliko puta). To je jednostavno učiniti, i sam sam jednom prilikom bio oštećen na takav način. Na kraju kada sam sa prijateljom išao u ZG kod navodnog gazde da ga priupitamo za 'zdravlje', čovijek ima iznajmljeni ured sa fikusom i sekretaricom i njega nema. I nema ga i nema....
I dobro da se nismo tada sreli.
Fidelito- Broj postova : 4471
Zanimanje : Poljoprivrednik - ministar
Registriran : 17.05.2008
117
Pšenica, zbog rasta cene ponovo postaje sve interesantnija berzanska roba. Rast cene pšenice za razliku od kukuruza, pre svega i u najvećoj meri je generisan najnovijim procenama o mogućem prinosu pšenice novog roda i to ne samo kod nas, već i u svetu. Te procene iz dana u dan sve su pesimističnije. Na takve procene tržište je odreagovalo rastom cena, pa je tako u toku same nedelje pšenica sa nivoa od 11,56 din/kg (10,70 bez PDV), sa din/kg (početka nedelje, došla do nivoa 12,96 din/kg ( 12,00 bez PDV), krajem nedelje. Prosečna cena trgovanja iznosila je 12,32 din/kg ( 11,41 bez PDV). To je za 8,35 % veća prosečna cena od one iz prethodne nedelje.Cena pšenice roda 2009. godine sa odloženom isporukom takođe je u porastu. Prosečna postignuta cena je iznosila 9,48 din/kg ( 8,77 bez PDV) , što je rast od 6,04%.
12 dinara=0,93kn
10 dinara=0,77kn
http://www.proberza.com/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=140&cntnt01returnid=22
12 dinara=0,93kn
10 dinara=0,77kn
http://www.proberza.com/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=140&cntnt01returnid=22
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=928283f8-055d-4331-8b34-0aec2fd55993
Pazi štos, u ovom gore navedenom članku, ispada da ni otkupljivači nemaju love za otkup pšenice, a bankovni krediti su im preskupi. Žele se baviti trgovinom a nemaju kinte. To je kao da se želim baviti ratarstvom, a nemam ni zemlju ni traktor, nego sve posuđujem i za to plaćam. Sada mi je jasno otkud toliki porast cijene pšenice - od žetve do proljeća. Kamate za kratkoročni kredit, a još se želi i zaraditi. Sada traže od države da im ona pomogne financirati njihov biznis (ali svoju dobit sa državom sigurno neće dijeliti) sve pod izlikom da se eto nekako otkupi pšenica od seljaka (da se nama napravi usluga), ali eto sa državnim novcima. Bolje bi bilo da država pomogne financirati zalihe žita koje bi mi čuvali kod sebe.
117
evo jos ovo:
http://www.poljopartner.rs/domace-vesti/index.php
a fidelito tako ti je to kod nas.....odlicna usporedba "To je kao da se želim baviti ratarstvom, a nemam ni zemlju ni traktor, nego sve posuđujem i za to plaćam."
http://www.poljopartner.rs/domace-vesti/index.php
a fidelito tako ti je to kod nas.....odlicna usporedba "To je kao da se želim baviti ratarstvom, a nemam ni zemlju ni traktor, nego sve posuđujem i za to plaćam."
Jutros na kavi u birtiji (tu se može čut informacija svake fele ) čujem da je jedna firma iz Slavonije izašla sa otkupnom cijenom od 0,80 kn+PDV za žito standardne kvalitete. Rok isplate 15 dana. E sad, kolko je to točno..., a reko bi da je.
Gost- Gost
nevjerujem u to ....preniska cijena i prerano za otkupnu cijenu.
Svi mi smo vec navikli da se cijena obavi kada se ovrsi pola naseg zita-ako ne i sve!
Svi mi smo vec navikli da se cijena obavi kada se ovrsi pola naseg zita-ako ne i sve!
Potpuno se strinjam sa @Fidelito!
A da kažem nek primjer, da negiram one teze sa vlastitima skladištima; Kad smo mi ostali seljaki prošle godine u žetvu prodavali u silose po 190€/t, jedan seljak uskladištio je svu pšenicu (100ha) u vlastito skladište. Ima je doma još i sada jer je zatim upala cjena i nemože je prodat...
A da kažem nek primjer, da negiram one teze sa vlastitima skladištima; Kad smo mi ostali seljaki prošle godine u žetvu prodavali u silose po 190€/t, jedan seljak uskladištio je svu pšenicu (100ha) u vlastito skladište. Ima je doma još i sada jer je zatim upala cjena i nemože je prodat...
SimonMS- Broj postova : 379
Registriran : 19.02.2009
8
Nemam silos ali pratim cijene robe i smatram da silos od pet godina tri godine napravi profit , jednu godinu budeš nula sa nulom a jedne godine izgubiš ... Dodaj računici 200.000 kn za dozvole općini i državi samo za postavljanje silosa , min. 500.000 kn vrijednost silosa , novac koji treba za njegov rad i održavanje i gdje se tu čovjek nalazi ?SimonMS je napisao/la:Potpuno se strinjam sa @Fidelito!
pingo- Broj postova : 4918
Registriran : 09.03.2008
3
→→→ : VIŠE
Pingo, pa seljaci nisu legalisti...tko ikaj na selu gradi s dozvolom?pingo je napisao/la:Nemam silos ali pratim cijene robe i smatram da silos od pet godina tri godine napravi profit , jednu godinu budeš nula sa nulom a jedne godine izgubiš ... Dodaj računici 200.000 kn za dozvole općini i državi samo za postavljanje silosa , min. 500.000 kn vrijednost silosa , novac koji treba za njegov rad i održavanje i gdje se tu čovjek nalazi ?SimonMS je napisao/la:Potpuno se strinjam sa @Fidelito!
Zvonimir- Broj postova : 2509
God : 59
Registriran : 14.03.2008
10
a onda se zrakoplov zaleti u silos i strpaju te u zatvor! :twisted:
SimonMS- Broj postova : 379
Registriran : 19.02.2009
8
http://www.radio-djakovo.hr/show/clanak/4353/naslov--Šteta_na_pšenici_oko_30_posto/
prekopirajte ciijeli link.
prekopirajte ciijeli link.
Zadnja promjena: zsolin; 26/5/2009, 21:02; ukupno mijenjano 2 put/a.
eo citam bas novine pa zadnja dva dana stalno nesto o psenici...
nego recite mi jel prodajete zito po 85 lipa i sjedite mirne savjesti?
Pa ako mu to bude cijena onda prodajem .zsolin je napisao/la:eo citam bas novine pa zadnja dva dana stalno nesto o psenici...
Ti svoje stavi na skladištenje i čekaj bolja vremana ... kao da imamo neki izbor po tome pitanju .
3
Nisam siguran . Vjerojatno mi na godinu ostane koja kuna od poticaja ako ga dobijemo i ako bude 2250 kn .
3
evo kod nas se ovih dana sve vise prica o cijeni od nekih 1.10 kn pa do 1.30kn jer je zito uglavnom lose i jako je stradalo od suse, cak vidim da je belje neke table psenice silirao jer su vidili da od tog nema nista (bilo je bolesno jos jesenas) a sad ga je oa susa dokrajcila, tako da vjerujem da psenice nece bas bit "na bacanje" kao sto se predvidjalo
Ako i pšenice ne bude previše, trgovci će se potruditi, dati će sve od sebe da ju dobiju što jeftinije. Svi trkovi su mogući, samo o vlastitoj procjeni ovisi da li se isplati skladištiti. Što je bilo prošle godine, bilo je, istina je da su najbolje prošli oni koji su prodali odmah, a najgore oni koji su morali platiti dugotrajno skladištenje. Ja se više bolim ekonomske situacije nego manjka pšenice, čini mi se (i nadam se da nisam u pravu) da će financijska situacija u zemlji do jeseni biti jako loša, devizne rezerva su iscrpljene, unutarnja zaduženost je rekordna, a to će neminovno dovesti do nelikvidnosti i pitam se tko uopće ima novca za investirati u pšenicu. Mogući scenariji je i da netko 'otkupi' pšenicu i ne plati ju uopće, i tu treba biti oprezan. S obzirom na manjak gotovog novca, sigurno će tu investiciju otkupljivači dobro naplatitit i do proljeća cijena pšenice mogla bi jako narasti na unutarnjem tržištu. Mislim da u proljeće uopće neće biti problem dobiti i 1.5 Kn za pšenicu, samo treba izdržati... .
117
a mislim ta cijena od 85-1kn me stvarno ljuti jer svi znamo da se nikako neuklapamo u to i da ce nam do jeseni nafta poskupit itd.....
al najvise me ljuti ako nasi predstavnici pristanu na takvu cijenu bez imalo truda da postignemo bolje....iskreno tto je naj naj gore u svemu.
i isto tako mislim da te glasine sa cijenom od <1 su samo ispipavanje trzista i nase reakcije.
al najvise me ljuti ako nasi predstavnici pristanu na takvu cijenu bez imalo truda da postignemo bolje....iskreno tto je naj naj gore u svemu.
i isto tako mislim da te glasine sa cijenom od <1 su samo ispipavanje trzista i nase reakcije.
deere power je napisao/la:evo kod nas se ovih dana sve vise prica o cijeni od nekih 1.10 kn pa do 1.30kn jer je zito uglavnom lose i jako je stradalo od suse, cak vidim da je belje neke table psenice silirao jer su vidili da od tog nema nista (bilo je bolesno jos jesenas) a sad ga je oa susa dokrajcila, tako da vjerujem da psenice nece bas bit "na bacanje" kao sto se predvidjalo
radi se sjenaža jer je ta ista pšenica namjejena sjenaži,negdje se ubacio i grašak u kombinaciju sa pšenicom.Mislim da se radi o sorti mura
Zvona- Broj postova : 909
Registriran : 03.04.2009
14
prica se o 0.85 kuna? vrlo zanimljivo...u srbiji se govori o pocetnoj ceni od 11din sto je u dlaku isto! ovi otkupljivacki razbojnici su bolje organizovani od nas paora...
predvidjam uobicajenu strategiju s njihove strane prilikom otkupa:
prvo ce se spekulisati o nesto vecim setvenim povrsinama od onih koje zvanicno figuriraju
onda ce se pojaviti "eksperti" koji ce tvrde da je rod bolji od ocekivanog
pa ce da pominju velike prelazne rezerve (za koje niko zivi ne zna kolike su jer tu vlada opsti haos)
pa ce da se pominje nelikvidnost, svetska kriza, rod u okruzenju (koji je BTW katastrofalan, ukraina, poljska, rumunija, madjarska, sve je to trpelo susu...ukraina ce imati 25% manji rod u odnosu na proslogodisnji)
ja svoj rod sigurno necu prodati do januara pa makar sekire padale...
predvidjam uobicajenu strategiju s njihove strane prilikom otkupa:
prvo ce se spekulisati o nesto vecim setvenim povrsinama od onih koje zvanicno figuriraju
onda ce se pojaviti "eksperti" koji ce tvrde da je rod bolji od ocekivanog
pa ce da pominju velike prelazne rezerve (za koje niko zivi ne zna kolike su jer tu vlada opsti haos)
pa ce da se pominje nelikvidnost, svetska kriza, rod u okruzenju (koji je BTW katastrofalan, ukraina, poljska, rumunija, madjarska, sve je to trpelo susu...ukraina ce imati 25% manji rod u odnosu na proslogodisnji)
ja svoj rod sigurno necu prodati do januara pa makar sekire padale...
tarana- Broj postova : 31
Registriran : 15.04.2008
0
potpisujem
mladen- Broj postova : 573
God : 40
Registriran : 19.03.2008
1
eo dobre vijesti :
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=10831a5b-77af-4d89-98ba-74507e6da06d&ref=lastadd
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=10831a5b-77af-4d89-98ba-74507e6da06d&ref=lastadd
nadam se da nema nitko protiv sto stavim linkove vezane za cijenu psenice?
link
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=7&ID_VIJESTI=109063
link
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=7&ID_VIJESTI=109063
Stranica 8 / 30. • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 19 ... 30
Similar topics
» CIJENA SUNCOKRETA 2009
» Kolicina posijane psenice?
» Osiguranje psenice od vremenskih nepogoda
» cijene krmaca za klanje,odojaka,debelih svinja i suprasnih krmaca.
» Kolicina posijane psenice?
» Osiguranje psenice od vremenskih nepogoda
» cijene krmaca za klanje,odojaka,debelih svinja i suprasnih krmaca.
Stranica 8 / 30.
DOPUŠTENJA
Ne moľeą odgovarati na postove.